Διακρατική συμφωνία για τον νέο αγωγό



Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας συμφωνούν για το σχέδιο του TAP
Ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία του Νότιου Διαδρόμου της ενέργειας προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας θα συνυπογράψουν σήμερα διακρατική συμφωνία με την οποία θα δηλώνουν τη στήριξή τους στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, όπως δήλωσε την Τετάρτη υπουργική πηγή στο Reuters.
Η συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί από εκπροσώπους των τριών κρατών στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είπε ο αξιωματούχος.
«Η υπογραφή επίκειται και θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη», ανέφερε.
Ο αγωγός Trans-Adriatic Pipeline (TAP), θα συνδέει την Ιταλία, την Ελλάδα και την Αλβανία, και είναι ένα από τα υποψήφια σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.
Μετά την έξοδο που έδειξαν οι διαχειριστές του κοιτάσματος, στον ελληνο-ιταλικό αγωγό ITGI, ο ΤΑP παραμένει το μόνο βιώσιμο σχέδιο στο οποίο η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο αγωγός θα περάσει στην Ελλάδα και θα βγει προς την Αλβανία στο ύψος της Καστοριάς για να περάσει στη συνέχεια υποθαλάσσια στην Ιταλία. Έτσι, δεν περνάει από την Ήπειρο, η Ήπειρος μπορεί όμως να περιμένει φυσικό αέριο μέσω σύνδεσης με τον κεντρικό αγωγό. Φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου και εφ’ όσον αποδειχθεί ότι είναι βιώσιμη μία τέτοια επένδυση.
Μέτοχοι του TAP είναι η EGL της Ελβετίας με 42,5%, η Statoil της Νορβηγίας με 42,5% και η γερμανική E.ON Ruhrgas. Ενδιαφέρον για τον αγωγό έχει εκφράσει και η ιταλική εταιρία Enel.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!