Αμηχανία στην Παραμυθιά…..


XRYSH_AYGH1
Με αμηχανία - τουλάχιστον - αντιμετωπίζουν κάποιοι από τους αιρετούς της Θεσπρωτίας, την πρόθεση του βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά, να παραστεί και φυσικά να συμμετέχει ως εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, στις επετειακές εκδηλώσεις, το Σάββατο, για την εκτέλεση από τους Γερμανούς των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς.
Στη διάρκεια της τριπλής κατοχής για τη Θεσπρωτία, Ιταλικής, Γερμανικής, Μουσουλμανικής, η Παραμυθιά έζησε τις πιο εφιαλτικές και τραγικές στιγμές στη μακραίωνη ιστορία της.
Η πιο αποφράδα ημέρα ήταν εκείνη που ξημέρωσε στις 29-9-1943.
Τη νύχτα της 27ης Σεπτεμβρίου 1943 αποσπάσματα ένοπλων μουσουλμάνων με επικεφαλής Γερμανό αξιωματικό συνέλαβαν 53 άνδρες κάθε ηλικίας. Σαν αιτιολογία προβάλλεται το γεγονός του φόνου έξι Γερμανών στρατιωτών στη θέση "Σκάλα" της Παραμυθιάς που τη φρουρούσαν αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. του λόχου Ποπόβου.
Οι δυνάμεις κατοχής είχαν ήδη θυροκολλήσει από τις 17-9-1943 στο οίκημα που στεγάζονταν τα γραφεία της τότε Κοινότητας Παραμυθιάς ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι "...για κάθε δολοφονία ή τραυματισμό Γερμανού στρατιώτη θα εκτελούνται δέκα χριστιανοί Έλληνες από την Παραμυθιά και τα πέριξ χωριά...",
Στις 28-9-1943 με την εποπτεία των Γερμανών, 35 κρατούμενοι από τα γύρω χωριά άνοιξαν , στη θέση «Άγιος Γεώργιος» (όπου σήμερα το Ηρώο των πεσόντων), τους ομαδικούς τάφους. Στις 29-9-1943 το χάραμα της μέρας, μεταφέρθηκαν στον προκαθορισμένο τόπο της εκτέλεσης οι μελλοθάνατοι φρουρούμενοι από μουσουλμάνους Τσάμηδες και λίγους Γερμανούς. Ακολούθησαν σκηνές φρίκης. Πατέρας παρακαλούσε ν' αφήσουν ελεύθερο το 16χρονο γιο του και ο γιος ικέτευε να σκοτώσουν αυτόν και να αφήσουν τον πατέρα να αναθρέψει τις μικρότερες αδελφές. Τελικά εκτελέσθηκαν πατέρας και γιος.
Η εκτέλεση τους ανακοινώθηκε αμέσως με έγγραφο του γερμανικού φρουραρχείου Παραμυθιάς που θυροκολλήθηκε στο οίκημα όπου στεγάζονταν τα γραφεία της τότε Κοινότητας Παραμυθιάς.
Αυτή, την τόσο φορτισμένη ημέρα, επέλεξε η Χρυσή Αυγή να κάνει την εμφάνισή της στην Παραμυθιά...
Και διαισθανόμενη ίσως, τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα προκαλέσει η παρουσία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε και με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, ζητώντας να... ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να προστατευθεί ο βουλευτής... γνωστοποιώντας μάλιστα εν είδη προειδοποίησης, ότι ο βουλευτής δε θα έχει μαζί του αστυνομική φρουρά, αλλά θα έχει τη... συνοδεία του, η οποία και μπορεί να... αντιδράσει σε περίπτωση που... προκληθεί!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!