Νέα μέτρα για την προστασία της αρκούδας στους δρόμους


Εξασφαλίστηκαν 10,5 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, για νέα, «υπερυψηλή» και ενισχυμένη περίφραξη σε μήκος 15 χιλιομέτρων του κύριου άξονα της Εγνατίας μεταξύ Παναγιάς και Σιάτιστας
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ και Αρκτούρος,  παρουσία εκπροσώπου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και  στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων LIFE για τη φύση, συμμετείχαν σε συναντήσεις με κρατικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσουν όχι μόνο τις δεσμεύσεις αλλά και τις απαραίτητες εγκρίσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν:
- Σε συνολικές δράσεις προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής
- Στην προώθηση μέτρων πρόληψης ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα θηλαστικά στο γεωργοκτηνοτροφικό κεφάλαιο 
- Στη βελτίωση και το σχεδιασμό ασφαλών οδικών έργων τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τον άνθρωπο 
Σε συνάντηση που είχαν μεταξύ άλλων με το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ και την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), συζητήθηκαν θέματα σχετικά με αναγκαίες παρεμβάσεις για την ελαχιστοποίηση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες σε οδικούς άξονες ταχείας κυκλοφορίας (Εγνατία Οδός και κάθετοι άξονες) και το επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και του κατακερματισμού του βιοτόπου της αρκούδας από συγκοινωνιακά έργα. Συζητήθηκαν ακόμα θέματα σχετικά με την υποστήριξη παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπου-αρκούδας (προσέγγιση ατόμων αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές κ.λπ.) και την υλοποίηση άλλων μέτρων του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διατήρηση της Αρκούδας στην Ελλάδα», που έχει καταρτιστεί από τον Αρκτούρο σε παλαιότερο έργο LIFE. Ανταλλάχθηκαν απόψεις και αναλήφθηκαν σχετικές δεσμεύσεις.
Στη συνάντηση με την Εγνατία Οδό Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη άμεσης  εγκατάστασης κατάλληλης περίφραξης σε τμήματα της Εγνατίας Οδού και  του Κάθετου Άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε απαραίτητες άλλες ενέργειες, δράσεις και τεχνικά μέτρα για ελαχιστοποίηση του κατακερματισμού του βιοτόπου της αρκούδας (ειδικές διαβάσεις πανίδας, ενίσχυση της ειδικής σήμανσης κ.λπ.). 
Οι εκπρόσωποι της Εγνατίας Οδού Α.Ε.σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς τους, αξιοποιώντας και στοιχεία που, παραχωρήθηκαν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την εξασφάλιση 10,5 εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικούς πόρους, ώστε να εγκατασταθεί νέα, «υπερυψηλή» και ενισχυμένη περίφραξη σε μήκος 15 χιλιομέτρων του κύριου άξονα της Εγνατίας μεταξύ Παναγίας και Σιάτιστας και 50 χιλιομέτρων στον Κάθετο Άξονα 45, μεταξύ Σιάτιστας και Κορομηλιάς. 
Οι εκπρόσωποι της Εγνατία Οδού Α.Ε. παρουσίασαν χρονοδιάγραμμα τοποθέτησής της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε τη σημασία που δίνει η Επιτροπή στην εφαρμογή τόσο των μέτρων αυτών όσο και όλων των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων για τους οδικούς άξονες και ζήτησε την τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων. 
Οι εκπρόσωποι των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική αυτή εξέλιξη, που έρχεται ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των προσπαθειών που κατέβαλαν εδώ και χρόνια. Εξέφρασαν ακόμα την ελπίδα πως η περίφραξη αυτή, που έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών αρκούδων και εξακολουθεί να απειλεί την ασφάλεια όσων κινούνται στους δρόμους αυτούς, θα τοποθετηθεί πριν την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος. Ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει σχετικές πιέσεις.
Έγινε ακόμα συνάντηση με την Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, στην οποία συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποσκοπούν μεταξύ άλλων στη διατήρηση του πληθυσμού και των βιοτόπων της αρκούδας στη χώρα. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, τα δύο σχετικά μέτρα (Μέτρο 214 - Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, Δράση 3.3: Προώθηση γεωργικών πρακτικών για την προστασία της άγριας ζωής και Μέτρο 216: Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις, Δράση 1.1: Αγορά – εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης από παραγωγούς) πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2012 και να εφαρμοστούν το 2013, ενώ συζητήθηκε και η απόφαση κατάργησης της Δράσης 1.2 του Μέτρου 216, που αφορούσε σε αγορά – διατήρηση Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου. 

Από τα Πρωινά Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΓΙΑ… ΓΥΝΑΙΚΕΣ! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

O Πολιτιστικός Σύλλογος Κεστρίνης στο πλευρό του 18χρονου Δημήτρη Κολιομίχου που δίνει μάχη για τη ζωή