Ωριμάζουν μελέτες και έργα για το νέο ΕΣΠΑ


Έτοιμη δηλώνει η Περιφέρεια Ηπείρου για την πρόκληση της περιόδου 2014 – 2020
Και μελέτες και έργα που μπορούν να πάρουν σειρά για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 έχει έτοιμα η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σχολίασε χτες σε δηλώσεις του, την αγωνία που έχουν πολλοί δήμοι για τις πληρωμές και τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Τόνισε ότι αφενός η ροή της χρηματοδότησης σήμερα είναι κανονική, αφετέρου ότι πρέπει όλοι να εργάζονται για την επόμενη μέρα. Επιβεβαίωσε έτσι εμμέσως το ρεπορτάζ των «ΠΝ» χτες, για την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια για την προερργασία του νέου χρηματοδοτικού πόρου του ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσει το 2014. Η Ήπειρος δικαιούται και νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετά το τέλος του τρέχοντος ΠΕΠ Ηπείρου κι αυτό γιατί παραμένει μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ελλάδας και κατ' επέκταση της Ευρώπης. Σε αυτές τις περιφέρειες θα εφαρμοστούν πλέον νέες δράσεις, με εξασφαλισμένους όμως πόρους μέχρι και το 2020. Για την καλύτερη όμως προετοιμασία των αρμόδιων φορέων έχει ήδη αποσταλεί στις Περιφέρειες και τους άλλους οργανισμούς, σχετική εγκύκλιος στην οποία κάναμε αναφορά χτες.
Ο κ. Καχριμάνης δήλωσε σχετικά: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ωριμάζουμε μελέτες για να είμαστε έτοιμοι σε κάθε αίτημα που θα υπάρχει. Άλλωστε, η Περιφέρεια Ηπείρου θα περιληφθεί και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Δεν πρέπει και οι Δήμοι να σταματήσουν να ωριμάζουν μελέτες. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε μια σειρά μεγάλων έργων που τα προωθούμε. Αν δεν ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ, τότε θα ενταχθούν στο επόμενο. Ο καθένας ατομικά ή συλλογικά σκεφτόμαστε για το αύριο . Με αυτή την έννοια καλά κάνουν και προβληματίζονται οι δήμαρχοι. Στην Ήπειρο δεν σταμάτησαν να εξοφλούνται υποχρεώσεις του ΕΣΠΑ, όπως και του Αναπτυξιακού Νόμου και δεν υπήρξε κανένα χρηματοδοτικά κενό».
Τα απενταγμένα
Ο Περιφερειάρχης σχολίασε και το ρεπορτάζ για την απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης για απένταξη έργων που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων, μεταξύ των οποίων είναι πολλά κι από την Ήπειρο.Μεταξύ άλλων, δήλωσε και τα εξής:
«Στην απόφαση του Υπουργείου περιλαμβάνονται διάφορες κατηγορίες έργων. Μια κατηγορία είναι του ΕΛΛΑΔΑ 2004, στο οποίο είχαν ενταχθεί έργα χωρίς πιστώσεις και τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Μία δεύτερη κατηγορία είναι μια παρτίδα - θερμοκοιτίδα παραγωγής έργων, τα οποία έμπαιναν στο πρόγραμμα εθνικών πόρων και μετά προωθούνταν για συγχρηματοδότηση.
Άλλα έργα ήταν ευσεβείς πόθοι φορέων, τα οποία περιλήφθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα, χωρίς ουδέποτε να προωθηθούν προς υλοποίηση. Μια άλλη σειρά δεν είχε πάρει αδειοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς.
Επίσης πολλά έργα, που περιλαμβάνονται στην απόφαση, πέρασαν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και υλοποιήθηκαν. Δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο. Ο Υφυπουργός τα απένταξε για να μην υπάρχει αυτός ο φαύλος κύκλος, καθώς ήταν ενταγμένα και έργα από το '83»!
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!