Διπλό «χτύπημα» στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων


Οι Λιμενικές Αρχές κατάσχεσαν το Σαββατοκύριακο συνολικά 1.800 πακέτα
Διπλή προσπάθεια να εξάγουν λαθραία τσιγάρα σταμάτησαν Λιμενικοί στην Ηγουμενίτσα το Σαββατοκύριακο, κατάσχοντας συνολικά 1.800 συνολικά πακέτα!
Αρχικά, το βράδυ του Σαββάτου, προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής κατέσχεσε 240 λαθραία πακέτα τσιγάρα, τα οποία μετέφερε ένας 52χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε οχήματος, επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία του αυτοκινήτου με σκοπό την παράνομη μεταφορά τους στο εξωτερικό.
Ακολούθησε τα ξημερώματα της Κυριακής, άλλη μια σύλληψη στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, για μεταφορά λαθραίων τσιγάρων.
Πιο συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ένας 28χρονος οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, ο 28χρονος συνοδηγός του και ένας ακόμη αλλοδαπός επιβαίνων, διότι διαπιστώθηκε ότι προσπάθησαν να περάσουν παράνομα 1.560 πακέτα λαθραία τσιγάρα, τα οποία μετέφεραν στις πόρτες και στον αποθηκευτικό χώρο του εν λόγω οχήματος.
Προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκαν τα ανωτέρω οχήματα και η ποσότητα των τσιγάρων.
Η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων προκαλεί «πονοκέφαλο» στις διωκτικές αρχές, καθώς οι διακινητές μέσω των λιμανιών, προσπαθούν να περάσουν τεράστιες ποσότητες, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, εφευρίσκοντας διάφορους τρόπους για να μη γίνουν αντιληπτοί.
Το λαθρεμπόριο καλύπτει το 15% της ελληνικής αγοράς
Η επιδείνωση της ύφεσης και οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των καπνικών προϊόντων έχουν υπερτριπλασιάσει τις πωλήσεις λαθραίων τσιγάρων, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε 3,5 δισ. ετησίως ή περίπου στο 15% της νόμιμης αγοράς, όταν, ιστορικά, η αγορά του λαθραίου τσιγάρου έφθανε το 3%.
Tαυτόχρονα, περιορίζεται πολύ γρήγορα η αγορά των νόμιμων καπνικών προϊόντων. Η νόμιμη αγορά μειώθηκε τη διετία 2010-11 (σωρευτικά) κατά 25%, ενώ για τους δύο πρώτους μήνες του 2012 η κάμψη εμφανίζεται περίπου στο 10%.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμά ότι το ελληνικό Δημόσιο «έχει χάσει έσοδα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία αυτή τη στιγμή νέμονται κατά κύριο λόγο οι λαθρέμποροι τσιγάρων». Οι τελευταίοι πουλάνε ένα πακέτο τσιγάρα προς 1 ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 0,4 ευρώ είναι καθαρό κέρδος. Υπολογίζεται ότι μόνον το 2011 διακινήθηκαν 170 εκατ. πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!