Ανοχή τέλος για τους μεγαλοοφειλέτες από τη ΔΕΥΑΙ



Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2012
Τέλος στην περίοδο ανοχής για τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΥΑΙ σηματοδοτεί η ενέργεια της δημοτικής επιχείρησης να ξεκινήσει τη διεκδίκηση των οφειλών, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ήδη από τα γραφεία της ΔΕΥΑΙ έχουν διαβιβαστεί δύο έγγραφα προς τις διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και των Δικαστικών Φυλακών, οι οποίοι έχουν οφειλές – «μαμούθ», καθώς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών σε ότι αφορά τους λογαριασμούς υδροδότησης, ενώ η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι, είναι πως ουδείς ενδιαφέρθηκε να προσέλθει στα γραφεία της Ελ. Βενιζέλου, προκειμένου να υπάρξει κάποια ρύθμιση.
Το έγγραφο δεν περιορίζεται μόνο σε ενημέρωση για το ύψος των οφειλών, που σωρευτικά ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ για τις δύο περιπτώσεις, αλλά Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Δικαστικές Φυλακές καλούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει κλιμακούμενη διακοπή υδροδότησης αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ στη συνέχεια η ΔΕΥΑΙ θα σφραγίσει τα ρολόγια.
Πιο συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 10 έως και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί πρόγραμμα διακοπών που θα ξεκινάει από τις 5 και θα φτάνει στις 9 ώρες, ενώ από την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου θα υπάρξει οριστική διακοπή υδροδότησης, καθώς και παροχέτευσης λυμάτων σε ό,τι αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η «Ε», οι ανεξόφλητες οφειλές του Π.Γ.Ν.Ι προς τη ΔΕΥΑΙ είναι 319.788 ευρώ, στις οποίες πρέπει να προστεθούν και 52.719 ευρώ τόκοι, ενώ των Δικαστικών Φυλακών είναι 235.323 ευρώ συν 12.615 ευρώ τόκοι.
Έπονται και άλλοι
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ εμφανίζεται αποφασισμένη να πιέσει με κάθε μέσο και τρόπο για να αποπληρωθούν οφειλές ετών, με την προτεραιότητα να δίνεται σε αυτούς που χρωστούν πολλές χιλιάδες ευρώ και δεν έχουν ανταποκριθεί στις ευνοϊκές διατάξεις για ρύθμιση των οφειλών.
Στη λίστα των μεγαλοοφειλετών περιλαμβάνονται και άλλες υπηρεσίες και δομές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως είναι τα αθλητικά κέντρα και τα στρατόπεδα, ενώ ακολουθούν και μία σειρά από ιδιωτικές επιχειρήσεις που όχι απλώς καθυστερούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά έχουν σταματήσει εδώ και καιρό κάθε συναλλαγή με τη ΔΕΥΑΙ.
Στις αρχές του καλοκαιριού οι ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ ανέρχονταν στα 7,4 εκατομμύρια ευρώ, με τα χρέη των ΔΕΚΟ, Νοσοκομείων, στρατοπέδων και άλλων υπηρεσιών και οργανισμών να φτάνουν στα 3,5 εκατομμύρια. Το υπόλοιπο ποσό προέρχονταν από οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, στις 31 Ιουνίου, είχε εισπραχθεί το 1,2 εκατομμύρια από το συνολικό ποσό.
Ξεκάθαρο μήνυμα
Από την πλευρά της ΔΕΥΑΙ αναγνωρίζεται πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση και αναγκαστεί να κάνει πράξη της απειλής της, τότε θα δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Όμως, από την άλλη ο Δήμος δε μπορεί να επιβαρύνεται με τις υποχρεώσεις της πολιτείας, όταν το ίδιο το κράτος επιδεικνύει τη μέγιστη αναλγησία και οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία.
«Εμείς δεν θα κόψουμε το νερό ούτε στους ασθενείς, ούτε στους φυλακισμένους. Εμείς θα κόψουμε το νερό στο κράτος που δε μας πληρώνει και έμμεσα επιβαρύνει όλους τους δημότες Ιωαννίνων, που αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά το νερό», τόνισε στέλεχος της ΔΕΥΑΙ κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ενδεχομένως να προκύψει για αναλγησία από την πλευρά της ΔΕΥΑΙ και του Δήμου.
Άλλωστε, η εξέλιξη αυτή είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο το Δήμαρχο Ιωαννίνων και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Φίλιππο Φίλιο σε συνέντευξή του στο Ioannina TV στα τέλη Ιουλίου.
«Υπάρχει μία τεράστια αδικία. Το 90% πληρώνει και το 10% φεσώνει. Δυστυχώς αναγκάζομαι να πω πως αυτοί που δεν θα πληρώσουν θα τους κόψω το νερό. Υπάρχει ευαισθησία απέναντι στους πολίτες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες και το Δημόσιο. Μην εκπλαγείτε κάποια μέρα αν δείτε εντολή μου να κοπεί το νερό σε μεγάλες κρατικές δομές. Μας χρωστάνε οι φυλακές, ο στρατός, τα νοσοκομεία και τα στάδια», ήταν τα λόγια που είχε χρησιμοποιήσει απευθύνοντας έκκληση στους καταναλωτές να εκμεταλλευθούν την ευνοϊκή ρύθμιση που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΙ και φτάνει μέχρι και 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού των προσαυξήσεων.
Μάλιστα, είχε αφήσει και παράθυρο για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΙ σε περίπτωση που καταστεί εφικτή η μείωση των ανεξόφλητων λογαριασμών, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι δημότες των Ιωαννίνων δε θα πληρώσουν την κρατική ανεπάρκεια. Δεν έχω κανένα σκοπό να τιμωρώ τους πολίτες μου. Το 30% να εισπράξουμε, τα τιμολόγια της ύδρευσης θα μπορούσαν να πάνε στις τιμές του 2009».
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!