Και στο βάθος ευρω - πρόστιμα για τις χωματερές



Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2012
Με επιστολές του Υπ. Περιβάλλοντος ζητείται η επιτάχυνση των έργων με υποσημείωση ότι η χώρα κινδυνεύει και με βαριά ευρωπρόστιμα – Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ολοκληρώσει το σχέδιο αποκατάστασης ΧΑΔΑ – Κατατέθηκε το αίτημα και για τη χρηματοδότηση του εργοστασίου απορριμμάτων
Σε εγρήγορση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στο φόντο απειλούνται ευρωπρόστιμα κυρίως για τις παράνομες χωματερές. Στο επίκεντρο και η Ήπειρος που καλείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει στοιχεία για τους ΧΑΔΑ.
Να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων στη χωρική τους εμβέλεια, την πρόοδο των ενεργειών για τη διακοπή λειτουργίας και αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), τις τυχόν εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί, καθώς και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ενεργειών και έργων, ζητά ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, με επιστολή που απέστειλε προς Δήμους της χώρας, αλλά και τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου που λειτουργούν ως τελικοί δικαιούχοι έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ.
Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013 το πρόγραμμα διακοπής λειτουργίας και αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και παράλληλα να υλοποιηθούν εφικτές λύσεις υποκατάστασης των ΧΑΔΑ. 
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπενθυμίζει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι υπεύθυνο για τη χάραξη και παρακολούθηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής, συντονίζει τις ενέργειες και χρηματοδοτεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» τις απαιτούμενες δράσεις και τα αναγκαία έργα, αλλά η ουσιαστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την ορθολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι η υπόθεση των ανεξέλεγκτων χωματερών στη χώρα μας βρίσκεται πλέον στο στάδιο της συμπληρωματικής προειδοποιητικής επιστολής και η Ελλάδα κινδυνεύει να οδηγηθεί για δεύτερη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμέτωπη με πρόστιμο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ.
Η Περιφέρεια Ηπείρου
Η Περιφέρεια Ηπείρου πάντως δεν κινδυνεύει λογικά από πρόστιμα αφού έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για τους ΧΑΔΑ και έχει περάσει στη φάση της συμβατοποίησης για τα πέντε υποέργα (δύο στη Θεσπρωτία, κι από ένα σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα). Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2013 θα έχουν γίνει και τα έργα αποκατάστασης.
Παράλληλα έχουν συγκροτηθεί επιτροπές ελέγχου για παράνομες χωματερές. Όπως προβλέπει ο νόμος συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας και των δήμων. Η επιτροπή θα βγει έξω για ελέγχους κι αυτό πρέπει να ανησυχεί τους δήμους γιατί η εμπειρία λέει ότι σκουπίδια ενίοτε βρίσκει κανείς παντού σε αυτή τη χώρα.
Επιπλέον, επιστολή και προς τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας απέστειλε ο κ. Καλαφάτης, και για την προώθηση της υλοποίησης έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι δημιουργείται επισφάλεια στην επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων, με δυσμενείς περιβαλλοντικές και δημοσιονομικές συνέπειες, καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ωρίμανση και υλοποίηση των υπολειπόμενων υποδομών που προβλέπονται στους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), καθώς και λύσεων της μεταβατικής περιόδου. Απαιτείται λοιπόν, να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις, με στενή συνεργασία και συναντίληψη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 
Στο πλαίσιο αυτό, ζητά :
1.Να οριστικοποιηθεί άμεσα πίνακας των υποδομών που μπορούν -και είναι σκόπιμο- να υλοποιηθούν εντός της τρέχουσας περιόδου και να γίνει πλήρης καταγραφή της κατάστασης ωρίμανσης, βασικών μεγεθών και ειδικών συνθηκών που χρήζουν αντιμετώπισης.
2.Να ορισθούν στελέχη, κατά προτίμηση από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειακών Επιχειρησιακών (ΠΕΠ), που σε συνεργασία με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ θα έχουν ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση των έργων διαχείρισης των αποβλήτων και θα αποτελέσουν τα κομβικά σημεία διασύνδεσης του Υπουργείου με τις Περιφέρειες και τους Φορείς Διαχείρισης, για τα θέματα των έργων ΠΕΣΔΑ. 
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ καλεί τους Περιφερειάρχες να ανταποκριθούν στην επιστολή του έως τις 10 Οκτωβρίου, αποστέλλοντας τα στοιχεία που τους ζητούνται, προκειμένου στη συνέχεια να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συναντήσεις προς οριστικοποίηση των θεμάτων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου με υπεύθυνη για τα έργα την Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη, έχει προχωρήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό σε μεγάλο βαθμό.
Αναμένεται μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η υπόθεση του Εργοστασίου Απορριμμάτων (ΑΣΑ) με μελέτες, προεγκρίσεις κλπ. Ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου απέστειλε στο ΥΠΕΚΑ αίτημα για εκχώρηση μέρους του προϋπολογισμού του έργου, έκανε δηλαδή το πρώτο βήμα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από τα Πρωινά Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!