Λιγότερες μονάδες αίματος λόγω προληπτικών μέτρων



Παρασκευή, 27 Ιούλιος 2012
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 
 Έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα αυτές τις ημέρες και γενικότερα την περίοδο του καλοκαιριού, κάνουν τα Τμήματα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Η περίοδος του καλοκαιριού είναι κάθε χρόνο εξαιρετικά δύσκολη από πλευράς συγκέντρωσης μονάδων αίματος, ενώ τα τελευταία χρόνια την κατάσταση επιδεινώνει η εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου. 
Έτσι και φέτος ένας μεγάλος αριθμός αιμοδοτών έχει αποκλειστεί μετά την εμφάνιση κρουσμάτων σε Δήμους της Αττικής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιμοδότες αποκλείονται ακόμη κι εάν έχουν βρεθεί στις παραπάνω περιοχές έστω και για 24 ώρες. 
Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων ούτως ή άλλως τις τελευταίες εβδομάδες δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, όπως σημείωσε η Διευθύντρια Ελευθερία Ζερβού, καλώντας τους εθελοντές αιμοδότες να προσφέρουν αίμα είτε πριν τις διακοπές τους, είτε όταν επιστρέψουν. 

Δεν ελέγχονται  όλες οι μονάδες
Ένας 77χρονος άνδρας, που έπασχε από καρκίνο και νοσηλευόταν στο Ερρίκος Ντυνάν, προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου και πέθανε.
Έπειτα από την καταγραφή ακόμη πέντε περιστατικών την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 14.
Όπως ανέφερε την Τετάρτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένα από τα κρούσματα οφείλεται σε μετάγγιση μολυσμένου αίματος σε βαριά ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, ο οποίος έχει ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Η μετάγγιση είχε πραγματοποιηθεί πάντως πριν από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της ασθένειας για φέτος, όπως σημείωσε η κα Ζερβού, επισημαίνοντας πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Υγείας για έλεγχο όλων των μονάδων αίματος που λαμβάνονται για τον συγκεκριμένο ιό. 
«Γίνεται μία ειδική εξέταση, την οποία πέρυσι κάναμε σε περισσότερες από 100.000 μονάδες αίματος, και μάλιστα είχαν βρεθεί πέντε μολυσμένες από τον ιό, προέρχονταν δηλαδή από φορείς. Φέτος δεν υπάρχει τέτοια απόφαση του Υπουργείου, και ο μόνος τρόπος προφύλαξης είναι να αποκλείουμε τους αιμοδότες, ενδεχομένως και για οικονομικούς λόγους», σημείωσε. 
Η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2010, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκαν 262 περιστατικά και 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Η ενημέρωση του κοινού και οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα στα λιμνάζοντα νερά φαίνεται ότι απέδωσαν το 2011, οπότε τα κρούσματα μειώθηκαν στα 101.
Ο απολογισμός της φετινής επιδημίας θα είναι σαφής τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, όταν θα έχουν πια μειωθεί οι πληθυσμοί των κουνουπιών.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών, αφού στο 80% των περιπτώσεων ο ιός δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!