Οικονομικά παιχνίδια με τον τουρισμό και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας




E-mailΕκτύπωσηPDF
LIMANI_KINHSH
Το μονοπώλιο στις γραμμές της Αδριατικής που περιλαμβάνουν και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την πύλη της χώρας προς και από την Ευρώπη, επιχειρούν να αποκτήσουν οι Ιταλοί, χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα.
Την ίδια στιγμή που καταγράφεται σημαντική πτώση της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης στις γραμμές της Αδριατικής, ο όμιλος Grimaldi εμφανίζεται να αξιοποιεί την ελληνική δημοσιονομική κρίση και συστήνει στους Ιταλούς τουρίστες, που θέλουν να επισκεφτούν με πλοίο την Ελλάδα, να αποφύγουν τις ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες, γιατί «μπορεί να κλείσουν θέση και μη βρουν το πλοίο στο λιμάνι».
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που αφορούν στο πεντάμηνο του 2012, η μείωση που καταγράφεται στην επιβατική και μεταφορική κίνηση στις τέσσερις γραμμές Ελλάδας - Ιταλίας από Πάτρα - Ηγουμενίτσα για Μπρίντιζι, Μπάρι-Ανκόνα και Βενετία και το αντίστροφο, κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, στα φορτηγά φθάνει στο πεντάμηνο στο 17%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη γραμμή του Μπρίντιζι η μείωση είναι 60%. Στο Μπάρι, σημειώνεται μία αύξηση κατά 17,00%, ενώ στη γραμμή της Ανκόνα η μείωση είναι 22% και της Βενετίας 16%.
Συνολικά, γύρω στα 30.000 φορτηγά λιγότερα διέσχισαν την Αδριατική το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Στους επιβάτες, η μείωση είναι στα επίπεδα του 30%, με τη μεγαλύτερη να καταγράφει η γραμμή του Μπρίντιζι (50%), πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά και στη γραμμή της Ανκόνα (38%) και της Βενετίας (33%), ενώ το Μπάρι καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο 0,5%. Ανάλογη η εικόνα και στα Ι.Χ., όπου η μείωση της μεταφορικής κίνησης και στις τέσσερις γραμμές φθάνει το 30%, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση να καταγράφει η γραμμή της Ανκόνα 37% και να ακολουθεί το Μπρίντιζι με 36% και η Βενετία 31%, ενώ ανοδικά κινείται η γραμμή του Μπάρι (2,3%).
Στη γραμμή του Μπρίντιζι, ο όμιλος Grimaldi άρχισε να δραστηριοποιείται με ένα πλοίο από τον Απρίλιο, το «Sorrento», ενώ από τις αρχές Ιουλίου έβαλε και δεύτερο, το «Florencia», το οποίο θα «διπλώσει» με το ήδη δρομολογημένο.
Οπως ανέφερε ο όμιλος, με την ενίσχυση της γραμμής με δεύτερο πλοίο επιτυγχάνεται η καθημερινή σύνδεση της Ελλάδας με τη Νότια Ιταλία, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα πραγματοποιούνται και δύο προσεγγίσεις την εβδομάδα στη Κέρκυρα.
Όμως το καίριο κτύπημα που δέχθηκε ο ελληνικός τουρισμός από τη γειτονική χώρα οφείλεται σε δηλώσεις του κ.Grimaldi τον περασμένο Μάιο σε δύο ιταλικές εφημερίδες, «Corriere del Mezzogiorno» και «Nuovo Quotidiano di Puglia" ο οποίος, στην ουσία, απέτρεπε τους Ιταλούς να έρθουν στην Ελλάδα διότι «λόγω των οικονομικών προβλημάτων πολλών Ελλήνων εφοπλιστών, θέτει σε κίνδυνο τις διακοπές».
Επίσης, έγιναν δηλώσεις από το κ.Grimaldi όπως:
- « Θέλουμε να εξασφαλίσουμε σίγουρες διακοπές στις ιταλικές οικογένειες..»
- «...οι ανεύθυνοι εφοπλιστές επιλέγουν ένα λιμάνι για μερικούς μήνες, συσσωρεύουν χρέη και έπειτα διαφεύγουν αλλού..."
- « Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ζουν στιγμές ιδιαίτερης δυσκολίας. Αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο στους ταξιδιώτες οι οποίοι φοβούνται μήπως κλείσουν θέση και δεν βρουν το πλοίο στο λιμάνι».
Επιστολή διαμαρτυρίας
Οι δηλώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Μπάρι να στείλει δισέλιδη επιστολή στην ιταλική εταιρεία στα τέλη Μαΐου και πιο συγκεκριμένα στις 28-5-2012 με αριθμό πρωτοκόλλου 32/Α.Σ. 13, όπου αφού κάνει αναφορά στα λόγια του κου Grimaldi επισημαίνει: «Οι δηλώσεις αυτές έχουν επιβλαβή επίδραση σε εκείνους που προσπαθούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους στο ελληνικό έδαφος το οποίο όπως είμαι βέβαιος γνωρίζετε αποτελείται από εκατοντάδες νησιά που η πρόσβασή τους γίνεται μέσω γραμμών θαλάσσιας μεταφοράς και μία επιβεβαίωση αναξιοπιστίας τους θα μπορούσε να τα θέσει σε κίνδυνο.
Σίγουρα δεν αγνοείτε το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα πλοία με προορισμό την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των επιβατών δεν θα περάσουν τις διακοπές στην Ηγουμενίτσα ή την Πάτρα ,αλλά θα συνεχίσουν προς άλλες τοποθεσίες κυρίως στα νησιά.
Το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση, το ελληνικό ναυτικό και οι Έλληνες πλοιοκτήτες εξακολουθούν να κατέχουν ηγετικές θέσεις στον τομέα της διεθνούς ναυτιλίας, είναι επαρκής εγγύηση για τη διασφάλιση της πρόσβασης στους προορισμούς των διακοπών με ηρεμία».
Η αποδρομολόγηση πλοίου των Μινωικών Γραμμών που ανήκουν στον όμιλο Grimaldi από τη γραμμή Βενετία – Ηγουμενίτσα – Πάτρα προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή Α' Πειραιά & Νησιών ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Θοδωρή Δρίτσα.
Η διακοπή του δρομολογίου του πλοίου ''Europa Palace'' των Μινωικών Γραμμών έρχεται να προστεθεί στην ''απόσυρση'' δύο ακόμα πλοίων της ίδιας πλοιοκτησίας από τη γραμμή Ελλάδα – Ιταλία. Αποτέλεσμα της διακοπής του δρομολογίου είναι να έχει εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός τουριστών στα λιμάνια της Ιταλίας, αναζητώντας μία θέση σε κάποιο πλοίο, προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!