Έφερε αποτέλεσμα η πίεση για το αεροδρόμιο


Πρέπει να είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που μία κοινή προσπάθεια τοπικών φορέων, αποφέρει και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό, το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δε χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο δύο μήνες από τις συναντήσεις του αερολιμενάρχη με την Περιφερειακή αρχή και την δημοτική αρχή Ιωαννίνων, όπου τέθηκε το ζήτημα της σύνδεσης της παλαιάς με τη νέα πίστα του αεροδρομίου και το έργο της ασφαλτόστρωσης που ήταν και το μεγαλύτερο «αγκάθι», ολοκληρώθηκε.
Απομένουν κάποιες ελάχιστες λεπτομέρειες για την ασφαλτόστρωση και την σύνδεση της παλαιάς με τη νέα πίστα του αεροδρομίου και το σημαντικό πλέον είναι ότι αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα του ενός, αεροπλάνα και μάλιστα με τη δυνατότητα διανυκτέρευσής τους.
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την άφιξη πτήσεων τσάρτερ, ένα από τα οποία αναμενόταν να φτάσει χθες το απόγευμα στην πόλη, μεταφέροντας τους συμμετέχοντες για ένα ιατρικό συνέδριο που ξεκίνησε χθες.
Για τη διοικητική παράδοση και παραλαβή βέβαια της νέας πίστας απαιτούνται και κάποιες επιπλέον εργασίες, όπως είναι η τοποθέτηση φωτισμού και σήμανσης, όμως σύμφωνα με τη διοίκηση του αεροδρομίου, δεν πρόκειται για έργα που μπορούν να καθυστερήσουν το συνολικό έργο. Οι εργασίες συνεχίζονται και λογικά εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν και οριστικές ανακοινώσεις. Με την ολοκλήρωση αυτού του τμήματος των εργασιών παρέχεται η δυνατότητα υλοποίησης των τουριστικών συμφωνιών που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες όμως είχαν «κολλήσει» στη μη δυνατότητα άφιξης και διανυκτέρευσης αεροσκαφών στα Ιωάννινα. Με τη σύνδεση νέας και παλαιάς πίστας του αεροδρομίου, η δυνατότητα αυτή παρέχεται και ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση πτήσεων τσάρτερ, επομένως και για την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ήπειρο.
Υπενθυμίζεται, ότι ήταν κοινό το αίτημα του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και του δημάρχου της πόλης Φ. Φίλιου για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών, ενώ και οι δύο το είχαν μεταφέρει σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους είχαν συναντηθεί στην Αθήνα.
Επίσης, στις επισκέψεις τους προς την περιοχή μας τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού, είχαν εκφράσει την θετική διάθεση να οδηγήσουν χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, προς την Ήπειρο, εάν όμως λυνόταν το πρόβλημα του αεροδρομίου, κάτι που φαίνεται να επιλύεται έστω με καθυστέρηση.
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση
Ανεξάρτητα πάντως από την πορεία εκτέλεσης των εργασιών, παράλληλα συνεχίζεται και η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου των Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και των υπολοίπων κυμαίνεται για χρονικό διάστημα από 9 έως 15 μήνες, μέχρι την κατάθεση του χρηματικού ποσού από τον επενδυτή στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η ΥΠΑ ωστόσο αναμένεται να διατηρήσει και μετά την πώληση το ρόλο του ρυθμιστή ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.
Σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης είχε πάρει πριν από δύο μήνες ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, εγκαλώντας παράλληλα την κεντρική διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη στάση της διαχρονικά απέναντι στο ζήτημα του αεροδρομίου, λέγοντας πως η μοναδική λύση να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφέρει τα μέγιστα κέρδη για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου είναι να ιδιωτικοποιηθεί.
Παράλληλα, κάνοντας και μία σύντομη ιστορική αναδρομή τόνισε, πως είναι προφανές πλέον μετά την πάροδο μίας δεκαετίας και πλέον, ότι η κεντρική διοίκηση της ΥΠΑ δεν ήθελε ποτέ να μεγαλώσει και να εκσυγχρονιστεί το αεροδρόμιο της πόλης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΓΙΑ… ΓΥΝΑΙΚΕΣ! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

O Πολιτιστικός Σύλλογος Κεστρίνης στο πλευρό του 18χρονου Δημήτρη Κολιομίχου που δίνει μάχη για τη ζωή