Υπόδειγμα επιβίωσης στην κρίση η Τράπεζα Ηπείρου




Όρθια στην κρίση με οικονομικούς δείκτες μάλιστα που την καθιστούν σε ισχυρό παίκτη της ελληνικής περιφερειακής τραπεζικής αγοράς και με αξιοζήλευτους ρυθμούς ανάπτυξης των κεφαλαίων της, στέκεται η Τράπεζα Ηπείρου.
Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τα χαρτοφυλάκια των περισσότερων ελληνικών τραπεζών, η Τράπεζα Ηπείρου, στηριζόμενη στους Ηπειρώτες πελάτες της κατά κύριο λόγο κατάφερε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών και να βοηθήσει σημαντικά την τοπική οικονομία.
Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Ηπείρου Κ. Ζωνίδη κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης που έγινε την Τετάρτη το 2011 μέσα στη δίνη της κρίσης η Συνεταιριστική Τράπεζα αύξησε τα μεγέθη της ως εξής:
Αύξηση των μελών της κατά 7,50%
Αύξηση των καταθέσεών της κατά 11,90%
Αύξηση των χορηγήσεών της κατά 10,30%
Η έκθεση πεπραγμένων που παρουσιάστηκε την Τετάρτη ήταν η τελευταία για το απερχόμενο ΔΣ που ολοκληρώνει τη θητεία του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο κ. Ζωνίδης αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους της επιτυχούς πορείας της Τράπεζας και το 2011, που ήταν το ότι λειτούργησε με πολιτική επέκτασης των καταστημάτων της, έχοντας έτσι άμεση πρόσβαση σε νέες πηγές κεφαλαίων.
Ακόμη, η Τράπεζα δεν ήταν εκτεθειμένη σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ως εκ τούτου δεν υπέστη καμία ζημία από την εφαρμογή του PSI.
Αναμφίβολα όμως, ο μεγαλύτερος λόγος για την επιτυχημένη πορεία της ήταν το ότι οι Ηπειρώτες περιέβαλαν την Τράπεζα με εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να εμφανίζει αύξηση των καταθέσεών της το 2011, γεγονός μοναδικό στα τραπεζικά χρονικά.
«Στην πιο κρίσιμη στιγμή, καταφέραμε να κρατήσουμε την τράπεζα όρθια.
Στην προσπάθειά μας αυτή συνέβαλαν η αλληλοβοήθεια των μελών, η χρηστή και συνετή διοίκηση, η σύμπνοια μεταξύ των μελών της διοίκησης, οι αγαστές σχέσεις αυτής με τους εργαζόμενους και η πλήρης αποστασιοποίηση της τράπεζας από κομματικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.
Οι παραπάνω προϋποθέσεις, είναι αυτές που σήμερα τηρούνται στο ακέραιο από τη διοίκηση της τράπεζας και με αυτές επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η στήριξη της οικονομίας όλης της Ηπείρου.
Η τράπεζα αυτή, δεν είναι των μελών της διοίκησης, δεν είναι κάποιων μεγαλοκεφαλαιούχων, είναι η τράπεζα όλων των μελών, όλων των Ηπειρωτών και έτσι θα παραμείνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο . Ζωνίδης.

Τα επόμενα βήματα
Με όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν το 2011 ολοκληρώθηκε ο κύκλος της ανάπτυξης της Τράπεζας. Το επόμενο βήμα όμως σύμφωνα με τον κ. Ζωνίδη είναι η εσωτερική της αναδιάρθρωση και ισχυροποίησή της για να μείνει όρθια στις ακόμη πιο δύσκολες εποχές που έρχονται.
«Στόχοι μας στο εξής είναι: H ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ιδίων κεφαλαίων, ώστε να παραμείνει η τράπεζα ακλόνητη και ισχυρή, η αύξηση των μελών, με στόχο κάθε ηπειρωτική οικογένεια να έχει τουλάχιστον μία συνεταιριστική μερίδα στην τράπεζα, η συνέχιση της κερδοφόρας πορείας και η ενίσχυση της τοπικής - ηπειρωτικής οικονομίας», συμπλήρωσε ο κ. Ζωνίδης, για να θέσει ως επόμενο στόχο τα 10.000 μέλη να γίνουν 30.000. «Οι Ηπειρώτες γνωρίζουν από κακουχίες, γνωρίζουν όμως και από ενότητα για τον κοινό σκοπό και ο κοινός σκοπός σήμερα είναι η οικονομική μας επιβίωση. Μοναδικό όχημα για αυτή είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Να φέρουμε νέα μέλη με νέα μικρά κεφάλαια, να σταθούμε όλοι δίπλα της. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε ισχυροί, να ξεπεράσουμε την κρίση», πρόσθεσε, για να καταλήξει με συστάσεις και συμβουλές για όσα θα πρέπει να προσέξει η νέα διοίκηση.
«Η νέα διοίκηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το μεγάλο μέγεθος της τράπεζας, τους κινδύνους του μέλλοντος, το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις αυξανόμενες απαιτήσεις από τις Εποπτικές Αρχές της Τράπεζα της Ελλάδος.
Η τράπεζα, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ένας μικρός συνεταιρισμός, όπως ήταν πολλά χρόνια πριν.
Η συμμετοχή στη διοίκηση, απαιτεί, γνώση, εμπειρία, υπευθυνότητα, εντιμότητα, χρόνο απασχόλησης, ανιδιοτέλεια και πλήρη αποστασιοποίηση από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Ως πρόεδρος του Δ.Σ για δύο τετραετίες, είμαι βέβαιος ότι η νέα διοίκηση της τράπεζας που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές, θα προχωρήσει με τις ίδιες αρετές και υπευθυνότητα που επίδειξε η παρούσα διοίκηση», κατέληξε ο κ. Ζωνίδης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!