Στα όριά της η αγορά αυτοκινήτου




Σκηνικό κατάρρευσης που όμοιό του δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στα χρονικά παρατηρείται το πρώτο πεντάμηνο του 2012 στην αγορά του αυτοκινήτου.
Οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων έχουν σημειώσει βουτιά, κάτι που συνεχίστηκε και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος. Σε σχέση με την αγορά του 2008 και την αντίστοιχη κίνηση στην ίδια περίοδο, η πτώση των πωλήσεων ξεπερνά το 80%!
Στα αξιοσημείωτα ωστόσο της αγοράς αυτοκινήτου, κάτι που καταγράφεται και σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο είναι η στροφή των υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτων σε μοντέλα μεσαίου κυβισμού που καταναλώνουν πετρέλαιο και όχι βενζίνη.
Με δεδομένο το ότι οι πολίτες πλέον δεν αντικαθιστούν τα αυτοκίνητά τους όπως στο παρελθόν σε χρονικό διάστημα μικρότερο της πενταετίας, αλλά αναζητούν κάτι περισσότερο σίγουρο και ασφαλές, που να καλύπτει τις ανάγκες τους, ειδικά όταν πρόκειται για οικογένειες, αναζητούν μοντέλα που ανήκουν στην κατηγορία των «οικογενειακών» αυτοκινήτων τα οποία όμως καταναλώνουν πετρέλαιο. Η στροφή αυτή του κόσμου έχει αναγκάσει και τις εταιρίες αυτοκινήτων να μεταστρέψουν και αυτές το δικό τους ενδιαφέρον και όλο και περισσότερα μοντέλα με κατανάλωση πετρελαίου κυκλοφορούν στην αγορά.
Σύμφωνα με τον Νίκο Καλλή, αντιπρόσωπο της εταιρείας Nissan στα Ιωάννινα και τον Γιώργο Κατσάνο αντιπρόσωπο των εταιρειών Seat και Volvo, η κρίση έχει ως αποτέλεσμα οι τοπικές αντιπροσωπείες, να «ματώνουν» για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μάλιστα ο κ. Κατσάνος, η εκτίμησή του για τις ταξινομήσεις νέων Ι.Χ στην Ελλάδα ολόκληρο το 2012 είναι ότι ο συνολικός αριθμός του έτους «θα είναι αντίστοιχος με τις πωλήσεις ενός καλού μήνα το 2009 ή το 2010»…

Η κατρακύλα με αριθμούς 
Το πρώτο πεντάμηνο του 2012 έγιναν συνολικά 26.902 ταξινομήσεις εκ των οποίων οι 386 αφορούσαν στο νομό Ιωαννίνων. Οι ταξινομήσεις το αντίστοιχο διάστημα του 2011 ήταν 45.534 και 817 αυτοκίνητα, ενώ συνολικά το 2010 το πρώτο πεντάμηνο είχαν γίνει 83.741 ταξινομήσεις.
Νέα μεγάλη «βουτιά» 39,3% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στο πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου, καθώς ταξινομήθηκαν μόλις 2.343 ΙΧ έναντι 3.864 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πωλήσεων για το Α' 15νθήμερο του Ιουνίου τόνισε στην «Ημερησία» πως: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ελπίζουμε με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να ληφθούν επιτέλους μέτρα αναπτυξιακά και να δοθούν κίνητρα όπως κατάργηση του Τέλους Ταξινόμησης και του Φόρου Πολυτελείας, μείωσης του ΦΠΑ και των τεκμηρίων, επέκταση του μέτρου της απόσυρσης και στα μεταχειρισμένα ΙΧ ούτως ώστε με αυτά τα ισχυρά κίνητρα να ανακάμψει η αγορά, να σταματήσουν τα λουκέτα, οι απολύσεις εργαζομένων και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα».

Πτώση σε ανταλλαγές, μεταβιβάσεις και εισαγωγές 
Σύμφωνα με τον Γ. Κατσάνο τεράστια είναι και η αλλαγή που έχει συντελεστεί στην αγορά των ανταλλαγών, αφού πλέον οι αντιπροσωπείες κρατούν με το σταγονόμετρο μεταχειρισμένα Ι.Χ για ανταλλαγές με καινούργια. «Πολλοί ακολουθούν τη διαδικασία της ανταλλαγής περιστασιακά πλέον, δηλαδή για ένα τρίμηνο μπορεί να κάνουν ανταλλαγές και το επόμενο να μη τις δέχονται. Και οι τιμές όμως στα μεταχειρισμένα έχουν πέσει πάρα πολύ και δε σχετίζονται ε την αξία κάθε αυτοκινήτου, όσο με τη δυναμική της αγοράς, αφού η αξία μεταπώλησής τους έχει μειωθεί κατά πολύ», σημείωσε. 
Πτώση 20,3% κατέγραψαν και οι μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι ακολουθώντας την πορεία των πωλήσεων στα καινούρια ΙΧ που σημείωσαν πτώση ρεκόρ 47,3%. Μάλιστα σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία των μεταβιβάσεων 23.071 μεταχειρισμένα ΙΧ άλλαξαν χέρια κατά τη διάρκεια του 5ου μήνα του 2012 έναντι 28.962 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.
Μεγάλη πτώση 51,5% κατέγραψαν και οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τον Μάιο καθώς από τα σύνορα της χώρας πέρασαν μόλις 499 αυτοκίνητα έναντι 1.029 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Σε επίπεδο έτους οι εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ καταγράφουν πτώση 32,3% καθώς εισήχθησαν 3.514 αυτοκίνητα έναντι 5.198 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Το «πάγωμα» στις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ οφείλεται στο γεγονός πως τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές αναμένουν να εξαγγελθεί η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας αλλά και ο τρόπος υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης ώστε να γλιτώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!