Τον κίνδυνο μη χρηματοδότησης των εργασιών κατασκευής του λιμένα επισείει στην ΟΛΗΓ Α.Ε το υπουργείο Υποδομών


Τον κίνδυνο μη χρηματοδότησης των έργων για την κατασκευή του λιμένα Ηγουμενίτσας επισημαίνει με έγγραφό του προς τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων/ Μεγάλων Έργων Δυτικής Ελλάδας του υπουργείου Υποδομών, παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη δημιουργία λατομείου για την εξόρυξη αδρανών υλικών στη θέση «Γωνιά».
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η εναλλακτική θέση λήψης υλικών που πρότεινε ο Δήμος Ηγουμενίτσας, κρίνεται ακατάλληλη, «δεδομένου ότι αφενός μεν ευρίσκεται εκτός των ορίων της εργολαβίας, αφετέρου δε τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά τα δυνητικά παραγόμενα υλικά κρίνονται ως ανεπαρκή και ακατάλληλα για τις ανάγκες του έργου. Πέραν των ανωτέρω η υποδειχθείσα θέση δεν είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη και επομένως όχι άμεσα διαθέσιμη. Τα παραπάνω τέθηκαν επί τόπου υπόψη της Δημοτικής Αρχής.
Παράλληλα δεν έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση από το Δήμο Ηγουμενιτσας στο αίτημα του Αναδόχου για παραχώρηση χώρου εναπόθεσης υλικών προϊόντων εκσκαφής καθώς και άδειας εγκατάστασης σπαστηροτριβείου για τις ανάγκες της εργολαβίας».
Με έγγραφο της η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» (ΕΥΔ/ΕΠ-ΕΠ), αρμόδια για το συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο της Γ1 Φάσης, επισημαίνει ότι η περίοδος ολοκλήρωσης του έργου εκτείνεται και πέραν της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου (31-12-2015) και ζητά τον διαχωρισμό του έργου σε δύο διακριτές, αυτοτελείς και ει δυνατόν λειτουργικές φάσεις, εκ των οποίων η μια θα εκτείνεται μέχρι τη λήξη της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου (31-12-2015) και η άλλη μέχρι την προθεσμία ολοκλήρωσης της σύμβασης με αντίστοιχη κατανομή προϋπολογισμού.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι προφανής ο κίνδυνος να μη χρηματοδοτηθεί το έργο για τις εργασίες που θα εκτελεστούν μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, η πληρωμή των οποίων θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο από εθνικούς πόρους.
«Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση δημιουργεί πλέον ένα ασφυκτικό πλαίσιο χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου πόσο μάλλον εάν ξεκινήσουν απ’ αρχής άλλες μελέτες ή περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις προβληματικών θέσεων, που θα οδηγήσουν σε χρόνιες καθυστερήσεις, οι οποίες θα θέσουν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου, εντός της προβλεπόμενης περιόδου», καταλήγει το έγγραφο προς την ΟΛΗΓ Α.Ε.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!