Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη στην παρουσίαση του έργου«ADRIAMOS»




Κυρίες και κύριοι,
 Σας καλωσορίζω στην Θεσπρωτική πρωτεύουσα, την όμορφη Ηγουμενίτσα.
Η φυσική και  στρατηγική θέση  της Ηγουμενίτσας, την επιβάλλει στις διεθνείς  μεταφορές ως κόμβο πρώτης προτεραιότητας.
Δυστυχώς όμως διαχρονικά, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή προς αυτήν την κατεύθυνση και φτάσαμε την τελευταία δεκαετία να σχεδιάζουμε και  να υλοποιούμε στόχους και έργα που θα έπρεπε να λειτουργούν προ πολλού.
Θυμάμαι τις μεγαλεπίβολες τοποθετήσεις και δεσμεύσεις σε ημερίδες για την Εγνατία οδό όταν ακόμα ήμουν φοιτητής, εδώ και σαράντα χρόνια περίπου. 
Πραγματικά πιστεύει κανείς ότι με αυτούς τους ρυθμούς και χρονοδιαγράμματα, μπορεί μια περιοχή, προικισμένη από την φύση, να κερδίσει  τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της ανήκει;  
Τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης, τελειώνει και το τέταρτο με απολογισμό; Ιόνια οδός, Δυτικός Άξονας , λιμάνι Ηγουμενίτσας, σιδηροδρομική σύνδεση, σύνδεση Ελλάδας- Αλβανίας (Εγνατία-Ελληνοαλβανικά Σύνορα),  χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις ή να δεσμευτεί με σιγουριά για όλα αυτά!!
Στα προηγούμενα αν προστεθεί, η καχυποψία και αντίδραση που επιδεικνύουμε σε κάθε καινούργια στόχευση προς την ανάπτυξη, για παράδειγμα
η διέλευση του Φυσικού αερίου από την περιοχή μας  με την δυνατότητα κάποια στιγμή  η Ήπειρος να μπορεί να έχει φθηνή πρώτη ύλη και το ότι διαδραματίστηκε, αναδεικνύει ότι με αυτές τις πρακτικές δεν θα μπορέσουμε ποτέ να οδηγήσουμε την  περιοχή μας, την Θεσπρωτία, την Ήπειρο στην λεωφόρο της ανάπτυξης.
Κανείς δεν διαφωνεί ότι πολλές φορές δεν γίνονται και λάθος σχεδιασμοί, που με αυτούς το Αθηναϊκό κράτος πράγματι προκαλεί, όμως όταν κάθεσαι στο τραπέζι του διαλόγου καλόπιστα και προτείνεις ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις, σε μεγάλο ποσοστό καταφέρνεις να ακουστούν και υιοθετηθούν οι προτάσεις σου.
 Αδιαμφισβήτητο παράδειγμα η τροποποίηση της μελέτης χάραξης βελτίωσης του οδικού άξονα Ηγουμενίτσης-Πλαταριάς.
 Κάτω από αυτή την προσέγγιση των πραγμάτων οφείλουμε, πολύ δε περισσότερο σε αυτήν δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας, να συνεργαστούμε, ώστε στοχεύσεις και έργα που πρέπει να υλοποιηθούν να μην καθυστερήσουν άλλο.
Χαρακτηριστικά αναφέρω:
α) Επιλογή θέσης και προώθηση σχετικών διαδικασιών για τοποθέτηση δεξαμενών  φόρτωσης –εκφόρτωσης πετρελαιοειδών ως υποχρεωτική υποστήριξη δράση για τον λιμένα Ηγουμενίτσας
β)Άμεση προώθηση διαδικασιών για κατασκευή και λειτουργία τουριστικής μαρίνας στην Ηγουμενίτσα.
γ)Άμεση προώθηση έργων Β΄ και Γ΄φάσης Λιμένα Ηγουμενίτσας χωρίς άλλες καθυστερήσεις
δ) Άμεση προώθηση προς υλοποίηση του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων για όλη την  Ήπειρο.   
Αν για μια ακόμη φορά αναδείξουμε την μεμψιμοιρία μας,  ως αιχμή του δόρατος, μην περιμένουμε από μάγους με ραβδιά να μας καθοδηγήσουν και λύσουν τα δικά μας προβλήματα.  
Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που συμμετέχω στην ενημερωτική σας ημερίδα και τούτο διότι μια σκέψη για την οποία έδωσα μάχες με τον τότε Δήμαρχο Μαργαριτίου κύριο Ιωάννη Λώλο για την δημιουργία  Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή Ηγουμενίτσας-Μαργαριτίου στο Βασιλικό προς εξυπηρέτηση των χρηστών του λιμένα Ηγουμενίτσας, αρχίζει και υλοποιείτε.
Κλείνοντας  θέλω να προσθέσω το ότι η δημιουργία Εμπορευματικού κέντρου είναι άρρηκτα   συνδεδεμένη με την άμεση προσβασιμότητα προς και από τον κύριο χρήστη του, που στην περίπτωσή μας είναι ο λιμένας Ηγουμενίτσας. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να ξεκινήσει, αν και ήδη ξεκίνησε  η ανάδειξη τοπικιστικών τάσεων, για το που αυτό πρέπει  αυτό να υλοποιηθεί.
Να είστε σίγουροι ότι οι σχετικές μελέτες θα αναδείξουν την βιώσιμη και σωστή θέση για την υλοποίηση του τόσο χρήσιμου έργου για την Θεσπρωτία και την Ήπειρο.
Με αυτές  τις λίγες σκέψεις εύχομαι σε όλους μια ευχάριστη διαμονή στην όμορφη Ηγουμενίτσα  και καλή επιτυχία στους στόχους του προγράμματος που υλοποιείτε.
Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι δίπλα σας.
                                           
                                                                              Ευχαριστώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!