Καύσιμα με το σταγονόμετρο



Μακρινό παρελθόν φαντάζει για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων η περίοδος που τα ΙΧ αυτοκίνητα έκαναν ουρές στα βενζινάδικα για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους, καθώς πλέον βλέπουν τους πελάτες με το κιάλι.
Η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών έχουν περιορίσει δραστικά τις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα κατακόρυφη να είναι και η μείωση στον τζίρο των βενζινάδικων.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα πρατήρια υγρών καυσίμων στο Νομό Ιωαννίνων, με τον πρόεδρο των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Παντελή Κολόκα να κάνει λόγο για μείωση της τάξης του 40%, ίσως και περισσότερο, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επαναφορά του αιτήματος για άμεση και δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την απαλλαγή του πετρελαίου θέρμανσης από τον ΕΦΚ.
«Μόνο έτσι θα μπορέσει ο κόσμος να κινηθεί εύκολα, να μην έχουν επιβαρύνσεις οι επιχειρήσεις και εμείς να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας», τόνισε ο κ. Κολόκας σημειώνοντας ότι το φαινόμενο των αυξήσεων είναι καθημερινό και κανείς δε μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει αυτή το τρελό ράλι ανόδου των τιμών.
Ο κ. Κολόκας αναφέρθηκε και στις διαφορές τιμών από πρατήριο σε πρατήριο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι βενζινοπώλες δεν έχουν καμία συμμετοχή στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. «Μας κακοφαίνεται να μας κατηγορούν άδικα. Οι διαφορές μεταξύ των πρατηρίων, οφείλονται στις εταιρείες που τιμολογούν διαφορετικά. Το κέρδος το δικό μας παραμένει σταθερό εδώ και χρόνια, από 2 έως 6 λεπτά το λίτρο. Εμείς είμαστε με το μέρος του καταναλωτή, θέλουμε χαμηλές τιμές», σημείωσε

Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης
Αυξημένη κατά 40% περίπου, αναμένεται να είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα εξισωθεί ο φόρος στο 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. 
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξίσωση του φόρου, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, έναντι 412 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης. Η εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, θα αυξήσει τον φόρο στο θέρμανσης στα 329 ευρώ/1.000 λίτρα.
Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα η λιανική τιμή θα διαμορφωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο 1,40 - 1,45 ευρώ/λίτρο, από 1,05 ευρώ/λίτρο στο τέλος της προηγούμενης περιόδου. 
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια για την παροχή επιδόματος με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
Ένα απ' αυτά, σύμφωνα με «Τα Νέα», προβλέπει τον διαχωρισμό της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία της τελευταίας δεκαετίας και το επίδομα θα δίνεται με πίστωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η χώρα θα χωρισθεί σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (Βόρειος, Κεντρικός και Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες.
Επίσης, θα υπάρξει συντελεστής βαρύτητας, που θα αυξάνεται ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα, ενώ θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών μέτρων στέγασης ανά άτομο.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!