Στο δρόμο του Ιονίου τα κυκλώματα μεταναστών



Μπορεί ο Ξένιος Ζευς κατά της μετανάστευσης να συνεχίζεται στην Αθήνα και τον Έβρο, όμως οι δρόμοι του Ιονίου παραμένουν ενεργοί. Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών χωρίς χαρτιά ρισκάρει τη μετακίνηση μέσω θάλασσας προς την Ιταλία, με τα παράλια της Ηπείρου να παίζουν το ρόλο του σταθμού διακίνησης όπως έδειξαν και νέα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, εντοπίστηκε από σκάφος της FRONTEX στη θαλάσσια περιοχή 17 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Πρέβεζας μία Θαλαμηγός σημαίας Ιταλίας στην οποία επέβαιναν πενήντα οκτώ ξένοι, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων και δύο Έλληνες ως κυβερνήτης και μηχανικός, ηλικίας 45 και 63 ετών αντίστοιχα.
Η Θαλαμηγός οδηγήθηκε στο λιμάνι της Πρέβεζας, όπου από στελέχη της Λιμενικής Αρχής συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες ως διακινητές των παράνομων αλλοδαπών, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν και είχαν προορισμό την Ιταλία. Την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία κάνει το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.
Όμως μία ακόμα περίπτωση είχε πιο δραματική κατάληξη. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σε κώμα βρέθηκε νεαρός Πακιστανός χτες, ο οποίος εντοπίστηκε μαζί με άλλους 20 μετανάστες σε ακτή της Κέρκυρας, όπου τους εγκατέλειψαν δουλέμποροι. 
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν στις νοτιοδυτικές ακτές της Κέρκυρας στη θέση Κρητικά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, ο τραυματισμός του νεαρού έγινε πάνω στο σκάφος από κραδασμούς λόγω κυμάτων Οι μετανάστες, φαίνεται ότι είχαν επιβιβαστεί σε σκάφος στην Πρέβεζα ή την Πάργα με προορισμό την Ιταλία τα ξημερώματα της Κυριακής, όμως οι δουλέμποροι τους εγκατέλειψαν στις ακτές της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, είχαν φτάσει με λεωφορείο από την Αθήνα στον Λούρο και στη συνέχεια τους παρέλαβαν μέλη κυκλώματος διακινητών μεταφέροντάς τους τελικά μέχρι τις ακτές της Kέρκυρας. 
Δεν είναι πρώτη φορά που διαπιστώνονται τέτοια περιστατικά, ενώ αρκετές φορές πια, η αστυνομία και το λιμενικό έχουν βρει μετανάστες στα παράλια της Ηπείρου παρατημένους από τους διακινητές.
Η ανησυχία πολλών τις τελευταίες ημέρες είναι ότι με την επιχείρηση Ξένιος Ζευς, ενδέχεται να αυξηθεί το ρίσκο των κυκλωμάτων διακίνησης που θα θελήσουν να μεταφέρουν κόσμο από άλλες διαδρομές. Θεωρείται δε βέβαιο επιπλέον, ότι θα αυξηθεί πολύ το «κόμιστρο» της διακίνησης για τον κάθε ξένο που θέλει να διαφύγει στην Ιταλία.
Σημειώνουμε τέλος ότι οι τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα οι δήμοι της Ηπείρου, έχουν επισημάνει τον κίνδυνο να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις συνοριοφύλαξης της περιοχής τους από τη μετακίνηση στον Έβρο, παρά το γεγονός ότι η μετακίνηση μεταναστών συνεχίζεται, ανεξάρτητα αν δεν έχει την ένταση των ανατολικών συνόρων.

Και ταυτότητες

Συμπληρωματικά, αξιοπρόσεκτη είναι η είδηση ότι μετά από κοινή επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Π.Δ. Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αθηνών συνελήφθη, τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας στην πλατεία Αμερικής, στην Αθήνα ένας υπήκοος Αλγερίας 27 ετών - ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα μας - την ώρα που παραλάμβανε ένα ταχυδρομικό δέμα που περιείχε 124 κενά έντυπα ταυτοτήτων Ιταλικής Δημοκρατίας, οι οποίες ήταν έτοιμες για πλαστογράφηση. 
Το ταχυδρομικό δέμα, προερχόμενο από την Ιταλία, ανακαλύφθηκε από υπαλλήλους του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργούσαν σε εταιρία ταχυμεταφορών στην Αθήνα. 
Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί μετά κι από αυτήν την ψηφίδα θα λέγαμε, για το πόσο μεγάλο είναι τελικά αυτό το παζλ των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και το πόσο μεγάλες δυνατότητες διαθέτει.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από τα Πρωινά Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!