Τα «sos» για την φορολογική δήλωση


Δυσάρεστες φοροεκπλήξεις επιφυλάσσει φέτος η Εφορία σε 8,5 εκατ. φορολογούμενους. Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011, με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων, εκτοξεύονται στα ύψη.
Σύμφωνα
με το Έθνος, περισσότερο πλήττονται μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και οι οικογένειες με παιδιά, μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και των περικοπών που έγιναν στις φοροαπαλλαγές.

Η ΓΓΠΣ αναμένεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 9 Μαΐου, με την προθεσμία να λήγει στις 15 Ιουνίου για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Π. Οικονόμου, καταγράφονται οι αλλαγές που έγιναν στο έντυπο Ε1 και τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν φέτος οι φορολογούμενοι, κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, για να αποφύγουν τα λάθη που κοστίζουν, αλλά και τις «παγίδες» που φέρνουν έξτρα φόρους.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν:

• Όταν συμπληρώνεται η ένδειξη «έγγαμος», είναι απαραίτητο να συμπληρώνεται ο ΑΦΜ της συζύγου σε κάθε περίπτωση που συμπληρώνονται κωδικοί - ποσά που αφορούν τη σύζυγο στη δήλωση Ε1.

• Στον πίνακα 2 στους κωδικούς 013-014 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή η σύζυγός του είναι συνταξιούχος και έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1946.

• Στον πίνακα 2 στους νέους κωδικούς 017 - 018 θα πρέπει να σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή η σύζυγός του έχουν γεννηθεί από 1-1-1981 και μετά.

• Στον πίνακα 2 στους κωδικούς 021-022 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» αν ο φορολογούμενος ή και η σύζυγός του από 1.1.2011 και μετά έχει υποπέσει σε παραβάσεις (μη έκδοση στοιχείου, μη καταχώριση ή ανακριβής καταχώριση στοιχείων, έκδοση πλαστού ή εικονικού στοιχείου) που αφορούν τη χρήση 1.1.2011 έως 31.12.2011, εφόσον τους έχει κοινοποιηθεί μέχρι τη λήξη υποβολής της δήλωσης.

• Στον πίνακα 2 στους κωδικούς 025-026 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή και η σύζυγός του εμπίπτει στις διατάξεις με τις οποίες δίδονται κίνητρα στις επιχειρήσεις που μειώνεται ο κύκλος εργασιών προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

• Στον πίνακα 2.16 στους κωδικούς 029-030 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή και η σύζυγός του έχει περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κτλ.) στο εξωτερικό.

• Στον πίνακα 4Β στους κωδικούς 921 - 922 γράφεται μόνο το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα, με βάση το αντικειμενικό σύστημα το οποίο σημειώνεται ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στους κωδικούς 461-462 του πίνακα αυτού.

• Στον πίνακα 4Β στους κωδικούς 923-924 γράφεται μόνο το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα με βάση το αντικειμενικό σύστημα το οποίο σημειώνεται ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στους κωδικούς 915-916 του πίνακα αυτού.

• Στον πίνακα 4Β στους κωδικούς 479-480 γράφονται τα καθαρά κέρδη της ατομικής επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 KW, στην ημεδαπή μεταφέροντάς τα από το έντυπο Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση.

• Στον πίνακα 4Β στους κωδικούς 481-482 γράφονται τα καθαρά κέρδη της ατομικής αγροτοτουριστικής επιχείρησης δυναμικότητας, μέχρι 10 δωματίων, στην ημεδαπή μεταφέροντάς τα από το έντυπο Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση.

• Στον πίνακα 4Δ στους νέους κωδικούς 515 - 516 γράφεται το υπόλοιπο της ζημιάς που προέκυψε από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος στην ημεδαπή και έχει δικαίωμα να μεταφερθεί για συμψηφισμό από το προηγούμενο οικονομικό έτος.

• Στον πίνακα 4Ε στους κωδικούς 131-132 γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα μόνο των οικοδομών που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κλινικές, εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες και ανακατασκευάζονται από 23.4.2010 και μετά.

«Καίνε» φέτος τα τεκμήρια

Πώς θα συμπληρώσετε τους πίνακες για το ρεύμα, την ετήσια δαπάνη για ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τις επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις επί της γεωργικής παραγωγής, το επίδομα του ΟΑΕΔ, τα ποσά επαναπατριζόμενων κεφαλαίων

Τα φετινά τεκμήρια διαβίωσης «καίνε», γι' αυτό και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης:

Ειδικότερα:

• Στον πίνακα 5, στον νέο κωδικό 205 γράφεται το οκταψήφιο τμήμα του αριθμού παροχής ρεύματος, ο οποίος αφορά μόνο την κύρια κατοικία, π.χ. Αριθμός Παροχής Ρεύματος 100493984 - 013. Στον κωδικό 205 γράφεται το 00493984. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται προαιρετικά για πληροφοριακούς λόγους. Σε περίπτωση αλλαγής κύριας κατοικίας μέσα στο έτος 2011, της δήλωσης θα συμπληρωθούν τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας και θα επισυναφθεί χειρόγραφη κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση με τα στοιχεία της άλλης κύριας κατοικίας. Το ποσό της υπολογισθείσας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από τη χειρόγραφη κατάσταση, θα συμπληρωθεί στους κωδικούς 707 - 708.

• Στον πίνακα 5 στον κωδικό 769 γράφεται η ετήσια δαπάνη που έχει καταβληθεί για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

• Στον πίνακα 5 στον κωδικό 770 γράφεται η ετήσια δαπάνη που έχει καταβληθεί για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Δεν εφαρμόζεται η αντικειμενική δαπάνη όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί έναν νοσοκόμο.

• Στον πίνακα 6 στους κωδικούς 659-660 τα ποσά των επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής σε περιπτώσεις προσδιορισμού του γεωργικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο, δεν θα αναγράφονται στους κωδικούς αυτούς γιατί από τη χρήση 2011 και μετά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον περιορισμό των τεκμηρίων. Θα αναγράφονται όμως στους κωδικούς 995 - 996 προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

• Στον πίνακα 6 στους νέους κωδικούς 657 - 658 γράφονται τα εισοδήματα τα οποία εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

• Στον πίνακα 6 στους κωδικούς 661 - 662 γράφεται το επίδομα του ΟΑΕΔ που έχει εισπραχθεί μέσα στο 2011.

• Στον πίνακα 6 στους κωδικούς 783-784 γράφονται τα ποσά επαναπατριζόμενων κεφαλαίων στη χρήση 2011 τα οποία μπορούν να διατεθούν μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων.

• Στον πίνακα 7 στους νέους κωδικούς 033 - 036 διαγραμμίζεται το γράμμα «α» αν δεν δραστηριοποιείται ο φορολογούμενος επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα ή δεν είναι μέτοχος Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα.

• Διαγραμμίζεται το γράμμα «β» αν δραστηριοποιείται ο φορολογούμενος επαγγελματικά στον οπτικοακουστικό τομέα ή είναι μέτοχος Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μέλος Ο.Ε., Ε.Ε. ή κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα.

Ποιες αποδείξεις δηλώνονται, παρά την κατάργηση του μπόνους

Το μπόνους των αποδείξεων καταργήθηκε, αλλά οι δαπάνες που προκύπτουν μέσω αποδείξεων δηλώνονται κανονικά.

• Στον πίνακα 7 στον κωδικό 049 γράφεται το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποίησε στην Ελλάδα μέσα στο 2011 ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τον βαρύνουν για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών, με εξαίρεση τα ποσά των αποδείξεων μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων», τα οποία προεκτυπώνονται στον κωδικό 341 της δήλωσης.

• Απαιτούνται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες.

• Περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών courier, πινακίδα χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.τ.λ.), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης, των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

• Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

• Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

• Οι αποδείξεις δαπανών δεν υποβάλλονται με τη φορολογική δήλωση όπως και για τις ηλεκτρονικές υποβαλλόμενες δηλώσεις δε υποβάλλονται και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, τα οποία φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!